Facebook E-mail RSS

   
formats

Клуб 55+ „Баба, дядо и аз“

КЛУБ  над  55  и „ Баба, дядо и АЗ „ Историята и културата на България !

 

Програмите имат за цел да запознаят децата и възрастните  с културата, традициите и историята на българките градове и паметници

1. Двудневна екскурзия ( събота и неделя ) 13-14.04.2019 на цена 69 лева

София-Рилски Манастир-Сандански-Мелник-Рожен-Банско-София

 

Първи ден: София – Рилски манастир – Сандански

Отпътуване от София за Рилски манастир, най–голямата туристическа атракция сред манастирите в България и един от най-забележителните на Балканския полуостров със своята големина, архитектура, стенописи, древна история и красива природа, вписан в книгата на ЮНЕСКО за световно наследство. Отпътуване за Сандански. Посещение на Рупите. Вечеря и нощувка в Сандански.

 

Втори ден:   Сандански – Мелник – Рожен – София

Закуска Тръгване за Мелник – най-малкият град в България, впечатляващ с богатата си архитектура и земните пирамиди – приказни природни скулптори с най-различни форми и очертания.  Посещение на  Роженския манастир – един от няколкото средновековни български манастири, запазени сравнително непокътнати и до днес. Отпътуване за София

 

2. Двудневна екскурзия ( събота и неделя ) 20-21.04.2019 на цена 69 лв

София – Шумен – Велико Търново- София

Първи ден:             София – Шумен – Велико Търново

Отпътуване от София за Шумен. Посещение на Паметника 1300 години България. Посещение на Мадарски конник – уникалният скален релеф, изваян върху скалите – образец на средновековното българско изкуство, символизиращ мощта на българската държава от ханския й период е единствен в Европа. Заради изключително високата му стойност Мадарският конник е обявен от ЮНЕСКО за паметник със световно значение. Посещение Томбул джамия в Шумен –  най-голямата в България и втората по големина на Балканския полуостров след джамията „Султан Селим“.  Вечеря и нощувка в Шумен.

 

Втори ден :  Велико Търново – София

След закуска отпътуване за Велико Търново. По пътя разходка из  архитектурно – музейния резерват село Арбанаси, съхранило уникални паметници на гражданската и култова архитектура от 16 – 17 в. Посещение на Констанцалиевата къща и църквата „Рождество Христово” с нейните уникални стенописи.

Впечатляващата история на града най-добре се усеща от хълма Царевец. Добре запазената крепостна стена опасва целия хълм и множеството археологически разкопки от различни периоди. От крепостните кули се открива великолепна гледка към многобройните базилики и църкви в града. Обликът на Търново се определя от типичната архитектура на сградите от 18 и 19 век, разположени амфитеатрално по хълмовете на река Янтра. Разходка по Самоводската чаршия, която е била една от най-оживените търговски улици на града през 19 век, ни прави съпричастни с духа на българското Възраждане и е жив музей на занаятите, в който се използват старите технологии и оригинални инструменти. Свободно време във Велико Търново.

Отпътуване за София.

3. Двудневна екскурзия ( събота и неделя ) 11-12.05.2019 на цена 79 лв

София – Гоце Делчев – Доспат – Смолян/ Пампорово- Бачковски манастир-Пловдив-София

Първи ден:             София – Гоце Делчев – Доспат – Смолян/ Пампорово

Отпътуване от София рано сутринта в посока Гоце Делчев – Доспат – Смолян. Пътят преминава през величествената и загадъчна планина на Орфей – Родопи, осеяна с интересни природни феномени – Триградското ждрело,впечатляващо с размерите, формата и красотата си, пропастната пещера „Дяволското гърло” с един от най – високите подземни водопади в Европа, труднодостъпната Ягодинска пещера – една от най–дългите и най-интересни пещери в България и най-красивата в Родопите/ посещението е възможно само, ако групата пътува с микробус – до 16 места/.  Преминаване през Широка лъка – единствения по рода си в България архитектурно-етнографски резерват, символ на родопската култура и дух.  Вечеря и нощувка в Смолян/ Пампорово.

 

Втори ден:              Смолян/ Пампорово – Бачковски манастир – Пловдив

Отпътуване в посока Пловдив. Посещение на град Чепеларе- Музея на карста, единствен по рода си. По пътя посещение на Бачковски манастир  – един от най-старите манастири на Балканския полуостров и вторият по-големина в България след Рилския манастир , осъществявал взаимодействието на три култури — византийска, старогрузинска и българска. Запазените в него уникални архитектурни и художествени паметници са ценни за цялата православна култура. Посещение на Асеновата крепост – един от най-интересните и посещавани средновековни паметници в България. Пристигане в Пловдив един от най-старите градове в Европа, основан през 4-ти век преди Христа от Филип Македонски, бащата на Александър Велики, и вторият по големина град в България след столицата София.  Разходка из Стария град – посещение на  Eтнографския музей – помещаващ се в красива възрожденска къща и илюстриращ бита и културата на населението в Пловдивския регион;   Античния театър – построен от Марк Аврелий през II в. – най – впечатляващата постройка от Римско време, запазена до нащи дни;  църквата “Св. Константин и Елена”. Отпътуване за София.

4. Двудневна екскурзия ( събота и неделя )  01-02.06.2019 на цена 79 лв

София-Пловдив-Несебър-Созопол-Казанлък-София

Първи ден: Пловдив – Созопол –  Несебър

Отпътуване от София за Пловдив – един от най-старите градове в Европа, основан през 4-ти век преди Христа от Филип Македонски, бащата на Александър Велики, и вторият по големина град в България след столицата София. Обяд. Разходка из Стария град – посещение на  Eтнографския музей – помещаващ се в красива възрожденска къща и илюстриращ бита и културата на населението в Пловдивския регион;   Античния театър – построен от Марк Аврелий през II в.- най – впечатляващата постройка от Римско време, запазена до нащи дни;  църквата “Св. Константин и Елена”.                       

Отпътуване за Созопол – най-старият град на българското черноморско крайбрежие, съчетаващ древността и съвремието. На мястото на първото селище, възникнало в края на IV – III хил. пр.н.е., гръцки преселници от Мала Азия през 6-ти век пр.н.е. основават града – държава Аполония, най-големият и най – богат град по Черноморието, център на оживена търговия и изкуство.  Обяд. Продължаване за Несебър – град – музей, основан 6-ти век преди Христа, изключително богат на древни архитектурни паметници. Разходка из старинната част – паметник на културата от листата на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Вечеря и нощувка.

Втори ден:              Несебър – Казанлък- София

Закуска Време за разходка по плажа. Отпътуване за Казанлък.  Разглеждане на храм-паметника Шипка. Пристигане в Казанлък.  Посещение на  Тракийска гробница, музея на розата, запознаване с производството на розово масло, почерпка с ликьор от рози и сладко от рози и музея, съхранил съкровищата от “Долината на тракийските царе”.  Отпътуване за София.

5. Двудневна екскурзия ( събота и неделя ) 15-16.06.2019 на цена 69 лв

София – Плевен – Габрово (Етър) – Стара Загора  – София

Първи ден – София – Плевен-Севлиево – Габрово

Отпътуване от София посока Плевен.

Посещение на Мавзолея “Плевенската епопея – 1877”- центъра на града и Панорама „Плевенска епопея“.

Отпътуване за Севлиево. Посещение на Гази Баба теке /двама светци привличат поклоници от всякакви религии/. Преминаване през град Габрово- градът на река Янтра и множеството мостове. Баевия мост- паметник на културата, с надпис в чест на султан Абдул Меджит I /1839-1861/. Вечеря и нощувка

 

Втори ден – ЕК Етъра- Шипка_ Стара Загора- София

Закуска Пристигане в ЕК „Етъра“ /жив музей на занаятите, в който се използват старите технологии и оригинални инструменти/. Кратка разходка в дома на занаятите, почерка с кафе на пясък и домашно направен локум..

Отпътуване за Стара Загора.. Пътят преминава през прохода Шипка и продължава за Казанлък. Разглеждане на храм-паметника „Шипка“.

Продължаване за град Стара Загора. Когато Евлия Челеби посетил града преброил 47 джамии и голям безистен в 17 век. Посещение на Музея на религиите -Ески Джами /1408 г./ с диаметър на купола 17 метра.

Отпътуване за София.

 

 

Цените могат да се използват само от членовете на КЛУБА !

Членове на клуба са всички, които участват поне в едно от тези пътувания !

При закупуване на 4 или 5 екскурзии, получавате 20 лева отстъпка от цялата сума!