Facebook E-mail RSS

   
formats

Гайдарско надсвирване в с. Гела 2019

Цена: 89 лв.
Дата: 03-04.08.2019

Със своята 100-годишна история  Илинденският събор в село Гела е пазител на традициите и носи духа на българщината в Родопи планина.

От стари времена на  са почитани стари черковища, свързани с християнски светци, чиито празници са в рамките на два месеца – юли и август. Гела се превръща в място, където веднъж в годината близки, роднини и приятели могат да споделят болка и радост. Неусетно поколенията превръщат тези сбирки в традиция, организирайки родови и дружески срещи на родопчани на Илинденските поляни – не само населяващи околността, но и изселени във вътрешността на страната. Традицията се спазва и до днес и съхранява песенното богатство на Родопа планина.
Гайдарско надсвирване в село Гела 2019 г. ще се проведе на 3-ти август 2019 година.
Гайдарско надсвирване има задължително условие за българските участници е изпълненията да са на каба гайда.
Събитието добива все по-голяма популярност и прераства в международен форум. Регистрирани са чуждестранни изпълнители от Япония, Холандия, Унгария, Франция, Великобритания и Шотландия. Броят на участниците варира от 40 до 60 изпълнители на година. Най-малкият гайдар, участвал в надсвирването, е на 5 години, а най-възрастният – на 85 години.
Наблюдава се все по-засилен интерес към инициативата. На Илинденските поляни се стичат хора от цяла България. Посетителите на гайдарското надсвирване варират от 8000 до 13 000 хиляди на година.

На сцените ще се изявяват над стотици участници от певчески, инструментални и танцови състави, групи за народни обичаи и индивидуални изпълнители – певци, инструменталисти, разказвачи от цялата страна. Надигравания, изложения, демонстрации, изложби, хапване, пийване, народни веселби.
Програма:

Първи Ден
Отпътуване от София рано сутринта, от стадион Васил Левски по маршрут Кричим -Девин в посока Илинденски поляни.

10:30-11:00 ч Пристигане на поляните на Гайдарското надсвирване. Конкурси. Хора и песни.

16:00 ч. настаняване в хотел. Почивка.

18:00 ч. Посещение отново на събора. Концертната програма „Хорото продължава….“

Потапяне в изпълненията на народното творчество и занаяти представени на събора.

Може да се опита чеверме, руйо вино, да се участва  в настроението и танците.

Разглеждане и демонстрация на традиционни занаяти,  народни веселби и гайдарско надсвирване. Нощувка в хотел.

Втори ден:
Закуска. Посещение по желание (срещу допълнително заплащане) на Националната астрономическа обсерватория Рожен –  най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа и на Балканския полуостров. . Намира се в Родопите, изградена е на връх „Св. Дух“, над местността Рожен. Стопанисва се от Института по астрономия на Българската академия на науките Редовната наблюдателна дейност по научни програми датира от септември 1979 г. Тя е най-голямата еднократна инвестиция на България в научна инфраструктура (над 12 млн. лв) и все още е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа. Тя е оборудвана с 6 телескопа: единият е универсален 2 метров Ричи Кретиен Куде, от който може да се наблюдава при посещението.

Отпътуване за София. Посещение на град Девин. Свободно време за разходка.

Пристигане в София вечерта.

 

Цената включва:
– транспорт с лицензиран автобус,
– нощувка със закуска в хотелски комплекс район с.Гела
– водач от фирмата

– 2 трансфера от хотела до Събора

– посещение на Девин
Цената не включва:

– застраховка – 4 лв.

– посещение на НАО „Рожен“- 10 лева

– Вечеря в хотела – 12 лева